luni, 16 iunie 2014

5 Trasee de alergat în Sibiu

Tu unde alergi? Eu alerg pe unde apuc. În ultimii ani am testat multe variante în jurul Sibiului.
Am făcut o listă cu cele mai frumoase trasee de alergat, cu plecare din parcul Sub Arini. De ce de aici? Pentru că este locul preferat al multor oameni activi. Am ajuns așa de mulți alergători, că nu contează vremea, ora , ziua din săptămână, sărbătoarea legală, anotimpul sau ce meci este la tv, mereu dai peste cineva care aleargă, în parc. Pentru unii să alerge același traseu este o motivație foarte bună, pentru că pot să îți măsoare evoluția, contorizând timpul făcut în diferite zile. Pe termen lung este bine atât fizic cât și psihic să alternăm traseul. Fizic pentru că ori ce potecă sau drum are o anumită înclinație asimetrică, iar mușchii se adaptează în consecință. E bine să alternăm asfaltul cu pământ când vremea ne permite, iar când este noroi/zăpadă să putem schimba poteca pe asfalt fără dificultăți, dureri sau chiar accidentări. Pe plan psihologic, din punct de vedere motivațional, schimbarea traseului de alergare reprezintă un suport, pentru că descoperi locuri noi în care îți poți exersa abilitățile dobândite cu trudă, și anume alergatul liber prin locuri în care altă dată nici nu puteai să ajungi sau chiar nu știai cât de frumoase sunt, cu toate că sunt la distanță de ”o alergare” ( de ex.  pădurea Dumbrava ).

Distanțele sunt alese, pentru a fi o provocare în sine, de multe ori după ce reușești să termini 2,5 km fără să te oprești, vrei mai mult, atunci este momentul în care vei încerca 5km. După aceea sigur vei vrea să vezi dacă poți alerga 10km și așa mai departe. Este mult mai ușor să te motivezi să alergi 10 km, alergând 5 km într-o direcție și nu făcând bucle de câte 2,5 km, pentru că efectiv te vei ”obliga” singur să te întorci, doar nu o să faci autostopul sau o să iei autobuzul până acasă. Cu toate acestea e bine să ai un telefon cu tine, o să vină o zi în care vei alerga așa de departe că trebuie să suni un prieten să te ia cu mașina.


2.4 KM

Traseul de 2.4KM
Este bucla preferată și probabil cea cu care orice alergător este familiarizat în Sibiu. Plecarea se face din fața stadionului municipal, în direcția Bolta Rece. Urmează pista de biciclete până la strada Argeșului, aici face dreapta peste pod și de aici traseul se întoarce pe la ”Budi Bar” unde cotește dreapta. Urcarea se face pe lângă Hotel Silva completând bucla.


Traseul de 5KM
Acesta este traseul de 5KM, următorul ca și dificultate și la fel din punct de vedere al popularității. Traseul începe ca și cel de 2.4Km din fața stadionului, dar la str. Argeșului continuă pe pista de biciclete traversând strada pe dedesubt. De aici continuă pe lângă terenul de rugbi, iar la str. Ludoș cotește dreapta pe trotuar și coboară până la alee cu placaje de beton de unde se întoarce spre parc urmând cursul pârâului ”Trinkbach” ( vara se face o potecă pe suprafața de iarbă e mult mai bună ca și suprafață de alergare de cât suprafața dură ). Traversează la trecerea de pietoni str. Argeșului ( atenție la traversarea străzilor în alergare, chiar dacă te afli pe trecerea de pietoni, trebuie să le dai o șansă conducătorilor auto să te vadă, ce-i drept că unii sunt nesimțiți, dar majoritatea opresc și te lasă să îți continui alergarea. Dacă nu vrei să îți ieși din ritm până aștepți, poți alerga pe loc, bucură-te că nu este semafor, altfel cred că am arăta foarte ciudat toți țopăind cam 20 de secunde pe loc ) și se întoarce la fel ca traseul de 2.4 km de unde am pornit, pe la ”Budi Bar” și Hotel Silva ,în fața stadionului municipal.


Traseul de 7KM
Acest traseu este următorul pas și necesită trecerea prin celelalte etape de alergare, descrise anterior. Plecarea ca la toate traseele descrise aici se face de la Stadionul Municipal. Cursul acestuia este asemănător celui de 5KM. Urmează pista de biciclete traversând pe sub pasaj str. Argeșului , pe lângă terenul de rugbi iar la strada Ludoșului continuă la dreapta traversând pe la trecerea de pietoni. ( Aici au fost montate denivelări de încetinire pentru conducătorii auto. Măsura aceasta protejează mai ales bicicliștii care au timp să fie observați de către șoferi, în același regim sunt și alergătorii doar la viteze ceva mai reduse. Cu toate acestea se recomandă prudență, pentru că unii șoferi nu văd nici denivelările nici bicicliștii , nici alergătorii. ) Traseul parcurge parcul Sub Arini până la aleea Elevilor, strada care leagă calea Dumbrăvii de grădina Zoologică. Aici traseul face o buclă mică ( coborând ușor în partea stângă pentru a se întoarce repede pe partea dreaptă ). De aici urmează aceeași porțiune până la str. Ludoș pe care o traversează la trecerea de pietoni. După traversare coboară spre aleea de beton din valea Aurie paralel cu pârâul ”Trinkbach”. De aici se întoarce la stadion.


Traseul de 10km
Acest traseu este o provocare bună pentru orice începător.
Plecarea se face din fața stadionului municipal, urmând pista de biciclete până la ieșirea din Sibiu. Pentru descrierea detaliată vezi traseul de 5KM. Ajunși la Aleea elevilor, traseul nu se întoarce, ci continuă pe asfaltul ce duce spre Rășinari și Păltiniș.( Pentru acest tronson trebuie luate anumite măsuri de precauție. Se aleargă în sens opus traficului rutier, respectiv pe partea stângă a drumului. Este mult mai bine să vezi ce mașină, camion sau autobuz, vine, pentru a te pregăti. Se recomandă purtarea unor elemente reflectorizante pentru a putea fi văzuți de șoferi, mai ales seara. Pe timp de noapte se recomandă o frontală. ) Traseul continuă astfel până la ultima intrare în Muzeul Satului ( atenție sunt 3 intrări ).
Până aici am contorizat 5KM și întorcându-ne pe același traseu vom cumula distanța de 10KM. 
Porțiunea de șosea poate fi înlocuită cu poteca din partea stângă ce duce prin pădure paralel cu drumul ( direcția de mers Sibiu - Rășinari ). Nu doar că este mult mai sigură dar este și mult mai frumoasă.

Traseul de 15Km
Acest traseu este o mini aventură. Parcurge întreg Parcul Sub Arini, iese din oraș și traversează o parte foarte frumoasă din Pădurea Dumbrava.
Se recomandă alergătorilor experimentați, iar celor care nu cunosc foarte bine zona să fie însoțiți. Primii 5KM sunt cei descriși la traseul anterior. Ajungem astfel la a 3-a ieșire de la Muzeul Satului ( dacă am ales varianta pe poteca din pădure continuăm pe aceasta până iese în asfalt ). Traseul duce mai departe până la drumul ce virează stânga pentru a ajunge la Cisnădioara. Continuă pe șosea până la Cortul Versailles și școala de dresaj canin. Aici cotește stânga și intră pe macadam. Această porțiune este foarte difcil de descris pentru că nu sunt elemente marcate. Traseul parcurge 1.1Km după care după o miriște virează stânga, poteca este clar vizibilă fiind drum de căruță. Continuă pe acest drum, paralel cu ogoarele ( câte-o dată este și o stână acolo. Nu vă speriați dacă vă latră câinii. Vezi aici cum să procedezi ) până intră în pădurea Dumbrava. Poteca virează dreapta și se pot urma semnele cu ”C„ ale traseului cicloturistic Emil Cioran. Atenție la virajul la stânga din pădure marcat cu săgeți. De aici traseul duce la prima intrare în muzeul Satului și urmează încă aproximativ 5Km înapoi la start urmând pista de biciclete.

Pentru cei care doresc să facă o tură, pentru prima dată pe un traseu descris mai sus sau altul, dar au nevoie de parteneri, există grupul de facebook SibiuInAlergare.

Spor la alergare.